2008: Watersnoodramp Cuijk, 2 januari 1926

Algemeen Thema 2008: Vol van Water

Poster Vol van WaterHet algemene thema dit jaar is heel breed; ‘Water’. De enige harde voorwaarden binnen het thema waren dat Water de essentie moest zijn van de hele uitvoering en dan het onderwerp de oorsprong moest hebben in de Zuidelijke Nederlanden. Als tijdsperiode mocht de keuze liggen tussen de prehistorie en het jaar 2000.

 

 

 

 

Rooie Hoek Thema 2008: Watersnoodramp Cuijk, 2 januari 1926

Ontwerp: René Kuijten

Wagen Watersnoodramp Cuijk

Binnen het prachtige algemene thema “Vol van Water” hoort de historische ramp; De Watersnoodramp. De ramp van 1953 is bij iedereen bekend. Menigeen heeft wel eens zwart/wit beelden van het polygoonjournaal gezien, waarbij het zwaar getroffen gebied in beeld werd gebracht. Bijna heel Zeeland en enkele plaatsen in Brabant stroomden vol. De ramp trof vele mensen. Er vielen veel slachtoffers, er ging veel vee verloren en de wederopbouw duurde jaren.

Minder bekend, maar niet minder triest is de watersnoodramp uit 1926. Op de valreep van het nieuwe jaar stijgt het waterpeil van de Maas bijzonder hoog, op 2 januari 1926 bezwijkt de dijk langs de Maas op vier plaatsen. Hele stukken land komen onder water te staan, tot aan Den Bosch toe. De driehoek Grave-Wijchen-Cuijk wordt zwaar getroffen. Mensen proberen hun kroost en kostbare spullen te redden en vluchten naar de daken van hun huizen waar ze worden gered door hulpverleners in roeiboten. Maar voor velen komt de hulp te laat, ook veel dieren vinden de dood. Koningin Wilhelmina bezoekt het rampgebied en is zeer ontdaan. Woedend water en onheilspellende wind hebben een chaos achtergelaten……

 

Groepsfoto 2008

Weetjes

  • De jury schreef: “Kippenvel goed spel.”
  • Door teveel weerstand op de staalkabels hebben we in de laatste week nog elektrisch aangedreven lieren moeten inbouwen.
  • Dit jaar wonnen we ook de persprijs en kregen we de innovatieprijs voor het bord voor de wagen.
  • Na de optocht hebben we een handgeschreven brief mogen ontvangen van iemand die deze ramp nog heeft meegemaakt en erg onder de indruk was.
  • Foto’s en film te bekijken op www.brabantsfaam.nl.

Uitslag 2008

  1. Vriendenkring ‘De Rooie Hoek’ – Watersnoodramp Cuijk, 2 januari 1926
  2. Vriendenkring Hopeloos – Familiegegraaf, zandafgraving in Den Bosch
  3. Broers-van Gerwen – Verdronken land
  4. Vriendenkring Snoeijen – Golf van recreatie overspoelt Brabant
  5. Vriendenkring Haisjo – Op sterk water

One Response to 2008: Watersnoodramp Cuijk, 2 januari 1926

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.