2003: De Orde van het Gulden Vlies

Algemeen Thema 2003: Met ganzenveer en penseel

Poster Met Ganzenveer en PenseelVanuit de overvloed aan informatie die we elke dag te verwerken krijgen, is het onvoorstelbaar dat in de Middeleeuwen het beeld een bijzondere, zelfs magische kracht had. Geen flitsende webpagina’s of televisiebeelden, maar met veel zorg en geduld uitgewerkte miniaturen waren de dragers van de menselijke cultuur.
Met beperkte kleuren en zonder gebruik van de meetkundige perspectief schreef de mens zijn totale werkelijkheidsbeleving neer. De beelden zijn de perfecte vertaling van teksten die al even kunstig op de perkamenten vellen zijn gekopieerd. Op die wijze creëerden de kunstenaars een eenheid waarin beeld en woord intens zijn verweven.
In 2003 draait het om die Middeleeuwse miniaturen onder de thema titel: “Met ganzenveer en Penseel”.

Rooie Hoek Thema 2003: De Orde van het Gulden Vlies

Ontwerp: André Marchand, Martijn van Bree en René Kuijten

Miniatuur De Orde van het Gulden VliesDe Orde van het Gulden Vlies werd in 1430 opgericht door Filips de Goede, hertog van Bourgondië. Deze exclusieve ridderorde was bedoeld om de hoge edellieden aan zijn persoon en zijn dynastie te binden. Het lidmaatschap van de orde werd door de hoge adel fel begeerd omdat het een geweldig prestige en MACHT aan de leden gaf.
Het ereteken van de orde van een ram. Het dier verwees naar de Griekze legende van de Argonauten en het moest suggereren dat de Bourgondische dynastie afstamde van de Trojanen.
Op de miniatuur is de vergadering van de Orde te zien en alle pracht en praal waarmee de Orde is omgeven. Wat we nooit te zien krijgen op de miniaturen is wie er voor de rijkdom moet zorgen: het gewone volk. Dit hebben we duidelijk gemaakt door het creëren van twee werelden. Eén wereld met pracht en praal voor de leden van de Orde en een andre wereld waar we laten zien dat het gewone volk hard moet werken om de pracht en praal van de wereld draaiende te houden.

Groepsfoto 2003

Weetjes

  • Het plaatje van de miniatuur werd uit een boek geknipt om het goed in te kunnen scannen
  • Dit jaar waren we 3e bij de publieksprijs en 2e bij artisticiteit/techniek.
  • Tijdens de terugrit is er een fiets te water gegaan nadat deze half onder de wagen kwam.
  • In de tent heeft de Stichting Brabantsedag een fout gemaakt en werden we buiten de top tien opgenoemd terwijl we eigenlijk tweede waren geworden.
  • Foto’s en film te bekijken op www.brabantsfaam.nl.

Uitslag 2003

  1. De Lambrekvrienden – Schrijven is een beproeving
  2. Vriendenkring De Rooie Hoek – De orde van het Gulden Vlies
  3. Vriendenkring Hopeloos – Apocalyps
  4. Vriendenkring De Rijten – Het rad der fortuin
  5. Broers-van Gerwen – De strijd tussen goed en kwaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.