2000: Lof der Zotheid

Algemeen Thema 2000: Karels Kroon

Poster Karels KroonPrecies 500 jaar geleden werd Karel V te Gent geboren. Op de grens van Middeleeuwen en Nieuwe Tijd staat hij voor een grote opgave: een rijk regeren waar de zon nooit ondergaat. Hij is Heer der Nederlanden, koning van Spanje, Napels en Sicilië, keizer van het Heilige Roomse Rijk en heerser over gebieden in Amerika die onder Spaans gezag zijn ontdekt. Vooral Mexico en de Andes hadden de rijke culturen van Inca’s en Azteken. Hij had zelfs gebieden in Afrika, zoals bijvoorbeeld Nigeria.
Daarmee was Karel V een van de machtigste heersers uit de Europese geschiedenis. Zijn leven prikkelde dan ook de fantasie en verbeelding van kunstenaars, schrijvers en hisorici.

Rooie Hoek Thema 2000: Lof der Zotheid

Ontwerp: Sandy Spaan

Wagen Lof der ZotheidOnder Karel V gaat Europa zoekend en tastend een nieuwe toekomst tegemoet. De wegwijzers voor die toekomst worden echter niet geplaatst door de vorst en de edelen, maar door de onderdanen. Een van hen is Erasmus. In zijn bestseller ‘Lof der Zotheid’ gaat hij met snijdende spot de willekeur van vorsten te lijf. Vernietigend is hij voor losbandige bisschoppen en monniken. Maar ook de vrouw, de wetenschap en de schoolmeesters krijgen hun trekken thuis.
Vrouwe Zotheid houdt de normale wereld een spiegel voor.

Groepsfoto 2000

Weetjes

  • Op 18 januari 2000 is Vriendenkring ‘De Rooie Hoek’ opgericht.
  • Gerbrand van Veldhuizen won dit jaar de individualiteitsprijs voor zijn rol als Karel V.
  • Deze wagen is gebouwd op ons toenmalige bouwterrein aan De Kluis.
  • Foto’s en film te bekijken op www.brabantsfaam.nl.

Uitslag 2000

  1. Vriendenkring Hopeloos – Gent, stad van Karel V
  2. Vriendenkring Haisjo – Ergens tussen hemel en aarde
  3. Vriendenkring De Rijten – Het moment van de waarheid
  4. Broers- van Gerwen – Het tribunaal
  5. Vriendenkring van Gaal – Sacco di Roma