Eureka! Dit is het nieuwe thema voor de 64e Brabantsedag

De 64e Brabantsedag in Heeze in 2023 heeft als thema ‘Eureka!’. Het thema werd donderdagavond 10 november gepresenteerd tijdens een drukbezochte wagenbouwersbijeenkomst in dorpshuis ‘t Perron.

Het thema verwijst met de uitroep Eureka! (‘ik héb het!’) van de Griekse wiskundige Archimedes naar ontdekkingen en/of uitvindingen. De zestien wagenbouwersgroepen gaan op zoek naar een ontdekking door een Brabander of juist een uitvinding ín Brabant; zowel het Nederlandse als Belgische deel van het vroegere Hertogdom Brabant.

De wagenbouwersgroepen zullen op de proppen komen met een uitvinding en bijbehorende ontdekker. Denk bijvoorbeeld aan Jean Neuhaus die de Belgische praliné uitvond of Cas Arts (Haps), de uitvinder van de aardappelrooimachine. Anders dit jaar is het tijdvak voor het thema; er is geen beginjaar en er mag gekozen worden tot en met 1973, dus vijftig jaar vóór de Brabantsedag in 2023.

Tijdens de theaterparade op zondag 27 augustus 2023 laten de groepen met hun huizenhoge wagens, techniek en spel zien wat de uitvinding inhield en wat deze betekende voor de wereld, in een vertaling met diepere betekenis.

Frank van Lierop, hoofd Themacommissie, licht toe: “In 2011 werd de Brainportregio rond Eindhoven en Helmond uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld. Het juryrapport roemde het ‘voorbeeld voor een nieuwe manier van denken over samenwerking en regionale ontwikkeling’, in een wereldwijde competitie van technologische innovatie. Als we terugkijken naar ons verleden zijn er binnen de grenzen van het Hertogdom Brabant geniale uitvindingen gedaan en briljante theorieën ontstaan. Ook zijn er geboren Brabanders die zich ergens in de wereld onsterfelijk hebben gemaakt door briljante momenten. Wat hen bindt is hun ‘eureka-moment’.”

Aan de wagenbouwersgroepen de uitdaging om zich door deze uitvindingen, ontdekkingen of theorieën te laten inspireren en zelf met briljante vertalingen en vondsten te komen. De theaterparade op de laatste zondag van augustus 2023 zal bewijzen waarom Brainport – toen en nu – één van de slimste regio’s ter wereld was en is. Het resultaat wordt voorbijtrekkend totaaltheater met originele ontwerpen en gedurfde techniek, dat in een paar minuten een compleet verhaal vertelt.

Meer achtergrondinformatie en wat inspirate voor onderwerpen zijn te vinden in de themabrochure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.