2019: De Brabantse Omwenteling

Algemeen Thema 2019: Wat beweegt Brabanders?

Wat heeft de Brabander letterlijk en figuurlijk bewogen door de eeuwen heen.

Rooie Hoek Thema 2019:

1789: De Brabantse Omwenteling. Want Brabant is van óns!

Ontwerp: Martijn van Bree

(klik op het plaatje voor een grotere afbeelding)

De historie, wat was de Brabantse Omwenteling?

Eeuwenlang is de Brabander onderdrukt door buitenlandse regimes. Een gevoel van onvrede woedt. Tegelijkertijd: als je leven je lief is, is het in die tijd niet vanzelfsprekend om als gewone burger in opstand te komen. In 1789 is de tijd wél rijp. De Brabanders komen in opstand tegen de Oostenrijkse Keizer Jozef II.

De trots van een Brabander gaat echter diep, onder het motto ‘samen staan we sterk’ gaat men tóch de barricades op. Moedig als een leeuw strijdt het Brabantse volk massaal voor een eigen staat. Deze overtuiging, wilskracht en vastberadenheid heeft ons geïnspireerd en zelfs gegrepen.

In de uitbeelding zijn we onderweg naar de volgende plaats. We kunnen de Oostenrijkers al bijna zien. Zo is het in 1789 ook echt gegaan. Plaats voor plaats werd heroverd door de Brabanders. Onder leiding van drie de drie revolutieleiders: Hendrik van der Noot, Jan Frans Vonck, Jan Andries van der Mersch werd de revolutie vormgegeven. Uiteindelijk wordt het professionele leger van de Oostenrijkers verslagen door het bij elkaar geraapte leger der Brabanders. De Revolutie was geslaagd. In 1790 worden de Verenigde Nederlandse/Belgische Staten opgericht met een eigen munt en eigen vlag.