Wie was Paulientje Musters?

Dit jaar staat voor ons de plaats Ossendrecht centraal, met haar ‘grootste’ inwoner: Paulientje Musters. Maar wie was zij en wat is haar levensverhaal. We nemen je mee terug naar eind 19e eeuw.

Johanna Paulina Musters

Mogen wij je voorstellen aan Johanna Paulina Musters?

Een werkelijk piepklein baby’tje dat ter wereld komt in Ossendrecht op 26 februari 1878. Geproportioneerde dwerggroei luidt de diagnose. Met als resultaat een opvallend uiterlijk: ze is – én blijft – ontzettend klein. Zeker in contrast met de grote podia waarop ze gedurende haar carrière verschijnt.

Paulientje is namelijk pas twee jaar oud als ze voor het eerst tentoongesteld wordt op diverse markten en kermissen. Onder haar artiestennaam Princess Paulina schittert ze uiteindelijk zelfs op podia van diverse internationale kermissen, circussen en theaters. In België, Duitsland, Engeland, Schotland, Frankrijk. Echter de kroon op haar ‘succes’ is misschien wel haar show in het Proctor’s Theatre op Broadway in Amerika…

En dat levert geld op voor haar familie. Fors geld. Meer dan genoeg om een groot stuk grond te kopen en een heuse villa te bouwen: Maison Princesse Pauline. Als vader in 1889 overlijdt, staat zwager en kermisreiziger Joseph Verschueren dan ook voorop om het immense succes voort te zetten. Helaas voor de kleine Paulina gaat dit echter ook gepaard met hardnekkige geruchten. Zo zou het kleine meisje regelmatig drank voorgezet krijgen om ‘de spanning weg te nemen’ voor de vele optredens die ze moet verzorgen. Het doet echter niets af aan de ongekende populariteit van Paulientje.

Er volgt een tournee. Haar laatste tournee. Want op 15 februari 1895 overlijdt Princess Paulina. Pas 16 jaar oud… Om na haar dood uit te groeien tot werkelijk mythische proporties; foto’s, kleding die aan Paulina toebehoorde en andere herinneringen worden nog altijd gekoesterd in Ossendrecht. Maar ook in het Guinnes Book of World Records prijkt ‘ons’ Paulientje nog altijd als het kleinste meisje ter wereld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.