Ossendrecht: Het tragische verhaal van Prinses Paulientje, de grote kleine ster

Op 26 februari 1878 werd Johana Paulina Musters geboren in Ossendrecht. Al snel werd duidelijk dat ze anders was dan de rest. Ze groeide maar erg weinig. Ze leed niet aan normale dwerggroei, maar was geproportioneerd klein. Een erg uniek kind, en dat hadden haar ouders snel door.

Klik hier voor het #brabantsedag ontwerp van de wagen van De Rooie Hoek in 2018


Kermissen en markten

Haar vader naam haar al vanaf haar tweede mee naar allerlei markten en kermissen, waar Johanna Paulina door haar vader tegen betaling aan het geïnteresseerde publiek werd getoond. Natuurlijk verdiende hij daar aan, iedereen verdiende aan Paulientje. Dit was haar jeugd. Stel je dat eens voor.

Rondreizen door heel Europa

Na de dood van haar eigen vader in 1889 naam haar schoonbroer, de Belgische kermisreiziger Joseph Verschueren, het over. Hij zocht een breder publiek voor prinses Paulientje die maar 61cm groot was. Ze reisden naar kermissen, circussen en theaters in België, Duitsland en Frankrijk. Paulientje moest altijd verstopt zitten in de woonwagens en mocht niet naar buiten gaan. Immers, dan zou het publiek niet meer betalen om naar haar te gaan kijken. Ze moest zich van ’s middags tot ’s avonds laten bekijken. En toen wat ouder werd, moest ze ook optreden en kunstjes doen. Het was geen leuk leven voor een kind. En als ze, zoals normaal is voor kindjes, moe werd en begon te huilen, kreeg ze wat port om rustig te zijn. Wat de basis was voor haar latere vermeende alcoholverslaving.

Haar laatste voorstelling in Amerika

Ze was zo bekend dat ze werd uitgenodigd om in Amerika op te gaan treden. Dat heeft ze na een lange boottocht nog maar twee weken kunnen doen. Op 15 februari 1895 stierf Paulina aan een combinatie van longontsteking en hersenvliesontsteking toen ze nog geen 17 jaar oud was, Haar lengte was 61 centimeter. De reis was kennelijk teveel geweest en haar alcoholverslaving zal niet hebben meegewerkt. Na balseming werd het lichaam teruggebracht naar Ossendrecht.

Nog steeds de kleinste vrouw ter wereld

Na haar dood groeide Pauline voor Ossendrecht uit tot mythische proporties. Kleding die aan Pauline had toebehoord, foto’s en andere herinneringen aan haar werden en worden door de inwoners gekoesterd. In Ossendrecht wordt ze nu nog geëerd met een klein museum. En ze is tot op de dag van vandaag de kleinste vrouw die ooit geleefd heeft.

Maar kijken we nu terug op haar leven dan zien we bovenal een tragisch verhaal van een kind dat geen kind heeft kunnen zijn.