Juryrapport 2015 Brabantsedag

Eind vorige week is het juryrapport naar de groepen gestuurd. De jury vond onze wagen en kostuums fraai en gedetailleerd, had lof voor de keuze van deze onbekende Brabander, maar mistte wel een beetje spanning in de uitbeelding.

Klik hier om het gehele juryrapport te bekijken

De opening met de figuur Fernand Verbiest lezend in een Chinees boek maakt direct duidelijk waar deze Vlaamse Jezuïetenpater geleefd heeft. Als figuur keert hij daarna vier maal op iedere wagen terug bij astronomische instrumenten en klok. De groep meisjes met parasol vooraf en de beweeglijke draak als sluitstuk staan in contrast met het ingetogen spel van de loopgroep naast de wagens op Chinese muziek, die zich aftellend op het Nieuwjaar richt.

Het getuigt van lef om de historische figuur Fernand Verbiest uit de zeventiende eeuw tot onderwerp te nemen, omdat van hem minder bekend is en dit gemakkelijk tot een suggestieve, fantasievolle of spannende invulling kan leiden zonder de figuur geweld aan te doen. De gebieden, waarop Verbiest zijn sporen heeft verdiend, te weten astronomie en jaarkalender, komen helder zonder poespas aan bod. Ze worden zelfs braaf, ietwat star en traditioneel verbeeld en missen een zekere speelsheid, waardoor het geheel toch clichématig van karakter is.

De vier qua opbouw gelijkvormige wagens zijn met precisie afgewerkt, ook in kleur. De drakenkoppen, de lampionnen, het hekwerk en de astronomische instrumenten kloppen tot in detail, wat tot een consequente en stijlvolle uitwerking met eenheid leidt. Die zorg en perfectionisme gelden ook voor de kledij.

De consequente en stijlvolle invulling en uitwerking leveren een aantrekkelijk geheel op met een monumentale connotatie, maar het geheel mist iets extra’s, een soort spannende geheimzinnigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.