De Rooie Hoek kiest voor ‘Bewonderd in China: Ferdinand Verbiest’

Ferdinand Verbiest (Pittem, 9 oktober 1623 – Peking, 28 januari 1688) was een Vlaamse jezuïet, missionaris en astronoom. Verbiest werd zeer gewaardeerd aan het keizerlijk hof in China, hoewel hij zo goed als onbekend is in Nederland en Vlaanderen. Hij bouwde een instrumentarium voor het Oude observatorium te Peking – dat tot op de dag van vandaag nog steeds bewonderd kan worden – en was mede verantwoordelijk voor de wijziging van de Chinese kalender, een wijziging die gebaseerd was op zijn sterrenkundige waarnemingen.

Hij ontwierp lichte kanonnen voor het leger van keizer K’ang-si aan wie hij eveneens lessen in wiskunde gaf. Hij ontwierp de eerste stoomauto en een thermometer. Ook tekende hij een andere wereldkaart. Om zijn verdiensten mocht hij in het hele Chinese keizerrijk preken en werd hij benoemd tot mandarijn. Na zijn overlijden kreeg hij als enige westerling in die tijd een staatsbegrafenis, wat aangeeft hoe bewonderd deze man werd in China.

Onder de werktitel: ‘Bewonderd in China: Ferdinand Verbiest’ zullen wij dit jaar de bewondering van de Chinezen voor Verbiest gaan verbeelden. Op de afbeelding is een eerste schets te zien. Bovenop zien we Verbiest met zijn uitvindingen en onderin zien we de verwonderde Chinezen.

collage01

3 Responses to De Rooie Hoek kiest voor ‘Bewonderd in China: Ferdinand Verbiest’

  1. Bart schreef:

    Klinkt weer TOP!! Goed werk van het concept team.

    Is dit de eerste keer dat er een ‘Chinees ontwerp’ mee doet aan de Brabantsedag?

  2. MvB schreef:

    Goeie vraag, ik denk het wel. Complimenten mogen ook naar thema-commissie, Bart.

  3. Pierre Nuijts schreef:

    Het lijkt mij een gewaagde sprong in de diepte. Als je over vernieuwing praat, dan is dit een geweldig onderwerp. Ben benieuwd hoe dit verder wordt ingevuld, maar heb groot vertrouwen in de mensen die dit gaan verwezenlijken. Voor de hele ploeg: Veel plezier en voldoening en succes.
    P.N.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.