Interview Heeze24.nl met Gerard van Maasakkers

gvm2014

De nieuwswebsite Heeze24.nl ging in gesprek met de afscheidnemend cultuurgezant Gerard van Maasakkers.

Over ruim een maand wordt het nieuwe jaarthema van de Brabantsedag bekendgemaakt evenals de poster en de bijbehorende trailer. Naast deze inluiding van de 58e Brabantsedag wordt er ook een nieuwe Cultuurgezant gepresenteerd voor de komende drie jaren. Hieronder staat een kort profiel van Gerard van Maasakkers die cultuurgezant is geweest van de Brabantsedag vanaf 2012.

Naam: Gerard van Maasakkers
Leeftijd: 65 jaar
Beroep: afgelopen drie jaar cultuurgezant geweest bij de Brabantsedag

Wat was uw eerste reactie bij de vraag of u Cultuurgezant van de Brabantsedag wilde worden en wat was toen de onderbouwing om dit te doen?
Ik was zeer verbaasd maar heb meteen ‘ja’ gezegd. Ik volgde de Brabantsedag al jaren en ik vind het prachtig

Wat heeft u kunnen bijdragen volgens uzelf aan de Brabantsedag de afgelopen drie jaren dat u Cultuurgezant bent geweest?
Ik heb waar ik maar kon goeie raad proberen te geven, vooral op de technische uitvoering van de wagens. Het geluid liet nogal eens te wensen over. Ik merkte dit jaar dat het enorm verbeterd is.

Omschrijf het Brabantsedag gevoel in tien woorden zoals u dit evenement kent?
Uitdaging, verwondering, kansen voor Heezenaren, spektakel, rijdend theater,

Hoe ervaart u de gedrevenheid van de wagenbouwers die u meerdere malen heeft bezocht tijdens de bouw van de rijdende theaterdecors voor de Cultuurhistorische Optocht?
Enorm gedreven zijn ze. Telkens als ik de wagenbouwers bezocht, viel het me op hoe gemotiveerd ze zijn en hoe hard er wordt gewerkt. En; hoe iedereen zijn talenten kan ontplooien.

Herinnering of Passie? Blijft de Brabantsedag een herinnering of is het een passie die u zult blijven volgen, misschien zelfs met een ander oog na de afgelopen drie jaren?
Ik heb het nu ‘van binnenuit’ meegemaakt. Passie, reken maar.

Heeft u zelf iets geleerd of er aan overgehouden om Cultuurgezant te zijn geweest van de Brabantsedag?
Ik zie dat iets prachtigs kan ontstaan uit de samenwerking van gewone mensen.

Ieder jaar weet de Cultuurhistorische Optocht iedereen weer te verrassen en ligt het niveau erg hoog. Hoe kun je anderen duidelijk maken wat het gevoel is bij het zien van de optocht?
Dat is niet te doen. Je loopt vaak tegen vooroordelen aan; “nostalgisch’,’oubollig’, en het enige wat ik dan kan zeggen; ‘kom kijken, kom kijken’!

Bij de volgende editie van de Brabantsedag heeft de stichting een nieuwe Cultuurgezant. Wat zou je deze als tip mee willen geven?
Geniet ervan en kijk of je de mensen van de organisatie en de bouwers nóg meer kan motiveren.

Welk moment van de afgelopen drie jaren kunt u zich herinneren als het grootste ‘’kippenvelmoment’’ en waarom?
Teveel om op te noemen. Vooral kippenvel als ik in de bouwfase iets zag waar ik niet meteen van overtuigd was. Maar als ik dan de wagen in de optocht zag….Ik denk aan ‘Weverij De Ploeg “van 2 jaar geleden, en “Marktplaats” van vorig jaar.

Bij de prijsuitreiking dit jaar zong u het liedje ‘’Hee gaode mee’’. Zichtbaar genoot u van het feit dat de wagenbouwers dit nummer volledig kenden. Wat ging er door u heen dat u zo werd bedankt door de wagenbouwers voor de afgelopen jaren?
Dat is niet te beschrijven, dat is het mooiste “dank je wel’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.