‘Wat een dag!’ thema 59e Brabantsedag

De komende editie van de Brabantsedag zal in het teken staan van het thema ‘Wat een dag!’. Dat maakte de stichting afgelopen dinsdagavond bekend in het bijzijn van vele wagenbouwers, vrijwilligers en pers. “Een veelzijdig thema waarmee we op 28 augustus 2016 een onvergetelijke en vernieuwende Brabantsedag kunnen neerzetten”, blikt Boukje van Ettro, voorzitter van de Brabantsedag, alvast vooruit.

Het thema van de 59ste Brabantsedag verwijst naar die dag uit de geschiedenis van het Hertogdom Brabant waarvan men nu nog kan zeggen: “Wat een dag was dat!” Voor de 16 wagenbouwersgroepen ligt nu de uitdaging om ervoor te zorgen dat 28 augustus 2016 afgesloten wordt met die woorden. Wat een dag! Onvergetelijk, indrukwekkend, spraakmakend en vernieuwend

Significante gebeurtenissen in Brabant

Er zijn in de geschiedenis vele data aan te wijzen die tot op de dag van vandaag bekend zijn. Dagen waarop significante gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, zoals verdragen, feestdagen, geboorte- en sterfdagen van belangrijke personen en uitvindingen. Zowel positieve als negatieve gebeurtenissen binnen het Hertogdom Brabant kunnen als inspiratie dienen voor het onderwerp en ontwerp van de wagens. Daarnaast zal dit thema als een rode draad lopen door het cultuurfestival voorafgaand aan de optocht.

Creativiteit de vrije loop

“Met ‘Wat een dag!’ kunnen de wagenbouwers hun creativiteit de vrije loop laten”, licht voorzitter Boukje van Ettro toe. “Wat zonder twijfel weer zal resulteren in een rollend theaterspektakel van ongekend niveau. Ter inspiratie ontving iedere wagenbouwersgroep vanavond een prachtige scheurkalender van onze themacommissie. Hierop staat vanaf de themabekendmaking tot aan de optocht op 28 augustus, voor iedere dag een historische gebeurtenis uit het Hertogdom Brabant.“

Nieuwe poster onthuld

Poster 59e Brabantsedag

Een haan die een nieuwe dag aankondigt is het icoon op de poster van de komende Brabantsedag. (ontwerp: Lucas van Hapert)


Een nieuw thema gaat bij de Brabantsedag samen met een nieuwe poster. Grafisch ontwerper Lucas van Hapert leverde voor de tweede jaar op rij het ontwerp: “Voor het affiche van de komende editie ben ik op zoek gegaan naar een icoon van een nieuwe, verse dag waarop nog van alles kan gaan gebeuren. Het beeld dat ik hiervoor gebruikt heb, is een kraaiende haan in het ochtendgloren. Voor de uitvoering wilde ik, net zoals de wagenbouwers, met mijn handen werken. Ik heb de afbeelding uit karton gesneden en gefotografeerd zodat het materiaal en de lagen zichtbaar zijn. Het was wederom een eer om het affiche te mogen ontwerpen!”

De Brabantsedag 2016 vindt plaats van 20 tot en met 28 augustus 2016, waarbij de cultuurhistorische optocht op de laatste zondag van augustus door de straten van Heeze zal trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.